woensdag 12 september 2012

Wat te doen met kikkererwten?

Kikkererwten, die kleine, geelachtige boontjes die je her en der tegenkomt. In de Nederlandse keuken is deze mediterrane lekkernij nog niet heel erg bekend, tijd om daar verandering in te brengen. Ik eet graag kikkererwten, ze zijn goedkoop, gezond en smaken goed bij veel dingen. Van zichzelf hebben ze een vrij neutrale smaak, je moet ze daarom altijd combineren met andere dingen.
Kikkererwten kun je kopen in blik of gedroogd in zakken. De laatste is het goedkopere alternatief maar vereist wat meer werk. Voordat je de gedroogde wil gebruiken moet je ze eerst twaalf uur laten weken en vervolgens nog een uurtje koken. Ik ben daar te lui voor en prefereer blikjes.

Het bekendste wat je toch wel met kikkererwten kunt maken is hummus. Ik ben een fan van goede hummus, jaren geleden had mijn moeder een keer een bakje gehaald bij de natuurwinkel omdat ze het wel interessant vond om te zien. Resultaat: het bakje was verdraaid snel leeg, snel als in: binnen twee dagen.

Hummus kun je goed zelf maken en is dan veel voordeliger. Ik maak het op de volgende manier, voeg vooral toe wat je lekker vindt!

1 blikje kikkererwten (de standaard zijn 400 gram, bij de AH verkopen ze ook kleinere van 200 gram)
Tahin of Tahini (pasta gemaakt van sesamzaadjes)
Olijfolie
Limoen of citroen
Zout en peper

Pureer de kikkererwten in een keukenmachine of blender tot je een behoorlijk gladde pasta hebt, gooi het blikvocht niet weg, dat kun je nog gebruiken. Voeg vervolgens 1-2 eetlepels tahin en evenveel olijfolie toe, sap van een halve limoen of citroen en zout en peper naar smaak. Pureer alles samen en daar heb je het al: hummus! Zo makkelijk is het. Belangrijk is dat je goed blijft proeven totdat het naar smaak is, tahin kan behoorlijk snel overheersen en het bitter maken, let daar een beetje op. Met het blikvocht kun je het eventueel wat smeuïger maken.
Er is heel veel lekker met hummus, zo kun je er ook chilipoeder, rode peper, komijn, paprikapoeder, zongedroogde tomaatjes, olijven, kappertjes, peterselie, en noem maar op, doorheen gooien.

Wat ik nog meer graag doe met kikkererwten is ze roosteren en bij het avondeten eten of tussendoor. Belangrijk is dat je de kikkererwten uit blik goed afspoelt met water en laat drogen op een handdoek tot ze helemaal droog zijn. Het beste kun je dit een paar uur vantevoren doen, of zelfs de avond ervoor. Als de kikkererwten droog zijn, meng ze dan met zonnebloemolie (1-2 eetlepels, ligt aan de hoeveelheid), zout en peper en kruiden naar smaak. Mijn favoriet is Garam Masala en nog wat komijn. Laat ze ongeveer drie kwartier tot een uur in een oven van 200 graden en schud ze regelmatig om zodat ze all over knapperig kunnen worden.

Tenslotte lenen kikkerwten zich goed voor een (vegetarische) stoofpot. Hier heb ik niet echt een recept van maar in combinatie met zoete aardappel, rode peper, tomatenpuree, uien, peterselie en knoflook zijn ze heerlijk. En komijn, alles wordt beter door komijn.

Met kikkererwten is dus een hoop te variëren en kan er niet veel mis gaan. Gebruik vooral veel kruiden, daar worden ze lekkerder van.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten