De eerste in de serie 'Recepten' is macaroni
and cheese, één van Amerika’s favoriete guilty pleasures. En stiekem
ook eentje van mij. De gemiddelde Amerikaan maakt hem uit een doosje met daarin
poederige nepkaas, smaakversterkers en droge macaroni. Ik niet, ik maak hem met
káás! En bechamelsaus en macaroni. En ontbijtspek. Want alles wordt alleen maar
beter van ontbijtspek.
Ik ben nog steeds op zoek naar de juiste kaas-tot-kaas ratio
maar voor nu heb ik gekozen voor een combinatie van belegen kaas en Parmezaanse
kaas. Omdat die allebei in mijn koelkast vertoefden deze avond. Enkele jaren
terug maakte ik dit ook al vaker, gebaseerd op een recept uit de Allerhande.
Daar ging alleen kaas in en geen bechamelsaus. Een tijd terug zag ik een recept
van mijn favoriete Youtuber aller tijden: Laura Vitale.
In aflevering 209 om precies te zijn, bereidt Laura Vitale
haar eigen mac ’n cheese op on-Amerikaans lekkere wijze. Met maar liefst drie
soorten kazen: mozzarella, cheddar en Parmezaanse kaas (wat verwacht je anders
van een Italiaanse!) En bechamelsaus waar ze vervolgens de kazen doorheen roert om alles extra romig te maken.
Haar variatie probeer ik te evenaren maar in plaats van
cheddar heb ik toch liever een smaakvolle Nederlandse kaas, zoals belegen of
oude kaas. De Parmezaanse kaas heb ik altijd in mijn koelkast (geleerd van
Laura Vitale) dus dat levert altijd lekkere dingen op.
Voor twee personen:
Ongeveer 150-200 gram macaroni
100 gram geraspte belegen kaas of oude kaas
100 gram geraspte Parmezaanse kaas (zelf raspen van een blok, geen potje kopen)
30 gram boter
30 gram bloem
230-40 ml melk (ik gebruik een Amerikaanse cup, dat is 236
ml)
Ongeveer 125 gram ontbijtspek
Paneermeel
Olijfolie
Zout en peper
Kook eerst de macaroni al dente en bak het ontbijtspek uit
in een pan. Giet de macaroni goed af en laat het ontbijtspek uitlekken op keukenpapier.
Dan gaan we de bechamel maken:
Verwarm de boter in een pannetje op laag vuur en voeg de
bloem toe als de boter bijna is uitgeschuimd. Blijf driftig roeren om het één
mengsel te laten worden en laat de bloem minimaal een halve minuut verwarmen. Dan
gaat de ‘bloemsmaak’ weg. Voeg daarna voorzichtig in scheutjes de melk toe en
blijf ondertussen roeren totdat je een mooie, gladde saus krijgt. Haal de pan
van het vuur en roer er wat zwarte peper doorheen. Een beetje verse nootmuskaat
is ook best lekker.
Meng de geraspte kazen door de saus heen maar laat een handje of twee
aan kaas over, dit kun je later over de schotel strooien. Roer het ontbijtspek
door het kaasmengsel heen en voeg er nog een beetje zout en peper naar smaak
aan toe. Niet teveel want de kazen en het spek maken het al behoorlijk zout.
Giet alles in een ovenschaal en strijk het mooi glad. Strooi
de achtergehouden kaas en het paneermeel (ongeveer evenveel als de kaas) over
de schotel en druppel er een beetje olijfolie overheen. Dit zorgt ervoor dat
het een mooie korst krijgt aan de bovenkant.
Laat het ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven op
200 graden mooi bruin worden. Daarna, geniet!
HMMMM we want more!
BeantwoordenVerwijderen