Ik
ben opgegroeid met veel Nederlands eten maar bietjes heb ik vroeger nauwelijks
gegeten. Mijn ouders hielden er niet zo van, net zoals dat ze een hekel hadden
aan rode kool. Ik heb dus pas op latere leeftijd goed kennis gemaakt met de
paarse groentesoorten. Paars, want een rode kool is helemaal niet rood, die is
paars. Na het koken zijn je handen, snijplanken, pannen én de rest van je
keuken ook helemaal paars als je niet oplet.
Bietjes
zijn heerlijk. Dit is een makkelijk, goedkoop doch voedzaam soepje. En helemaal
paars, daar krijg je vanzelf honger van.
Benodigdheden
(voor ongeveer 2 flinke kommen soep)
500
gram voorgekookte bieten met bietensap uit verpakking
1
grote appel (ik gebruik altijd jonagold of elstar)
1
ui
1
stengel bleekselderij
1
maggiblokje
1
liter water
3
eetlepels balsamicoazijn
1
eetlepel olijfolie/boter
Peper
en zout
Optioneel:
feta/zure room en peterselie
Snijd
eerst de ui, bleekselderij, appel en bieten in blokjes. De appel hoeft niet
geschild te worden, door het koken wordt de schil zacht genoeg om uiteindelijk op
te slurpen. Verhit de olie of boter in een pan en bak eerst de ui en
bleekselderij een paar minuutjes tot ze glazig worden. Voeg daarna de appel- en
bietenstukjes toe en bak deze een paar minuutjes mee. Voeg wat zout en peper
toe. Giet daarna het water over de groente heen totdat alles onder staat en
laat het maggiblokje oplossen. Ik gebruik zelf maar één blokje omdat ik deze
soep niet te zout wil hebben. Voel je echter vrij om meer zout toe te voegen.
Laat
de soep lekker sudderen op een zacht vuurtje totdat alles zacht genoeg is
geworden om het te pureren.
Dit
zal ongeveer twintig minuten duren, in deze kostbare tijd kun je de keuken
opruimen, afwas doen, je moeder bellen, email checken of gedachteloos naar
buiten staren. Ik kies meestal voor een combinatie van dit alles, dan is de
tijd wel weer gevuld.
Als
alles goed gaar is kun je de pan van het vuur halen en met een staafmixer de
soep pureren. Laat het heel even afkoelen en voeg naar smaak extra zout en
peper toe en balsamicoazijn. Het zurige azijn haalt de zoete smaken van de
bieten en appel extra naar boven.
Vervolgens
kun je de soep afmaken met zure room, slagroom of peterselie. Ik eet deze soep
het allerliefst met wat verkruimelde, écht lekkere feta, de schandalig dure van
de kaasboer.
Het
zoutige van de feta met de zoetige soep is een fantastische combinatie. Eet
smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten