zondag 12 augustus 2012

Wat te doen met aubergines?


De aubergine, de vriendelijke, paarse reus onder de mediterrane groentesoorten. Niet het soort groente dat je makkelijk ergens bij gooit of tussendoor opknabbelt. Nee, de aubergine vereist bereiding, een plan van aanpak. Op dit moment zijn aubergines spotgoedkoop en ik eet ze regelmatig, tijd om eens een overzichtje te maken met wat je er zoal mee kunt doen.

Aubergines kunnen redelijk bitter vocht bevatten. Tegenwoordig worden ze zo doorgekweekt dat de bittere smaak grotendeels verdwenen is. Toch loont het om ze vantevoren te weken in zout om de bittere smaak los te krijgen. Dit doe je als volgt: snijd de aubergine in plakken en wrijf ze in met zout, leg ze in een vergiet in de gootsteen en verzwaar het met een paar blikken bonen, appelmoes of tomatensaus. Door er gewicht op te leggen, lekken de aubergines sneller uit. Na een halfuur kun je het zout afspoelen en zullen ze minder bitter smaken. Ik vind zelf dat dit niet alleen de smaak maar ook de textuur ten goede komt. Het is net of het vruchtvlees en de schil minder stug worden door het weken waardoor je ze fijner kan eten.
Done? Dan kun je er het volgende mee doen. Ik combineer aubergines graag met andere groente zoals courgette of tomaat. Zelf hebben ze niet zoveel smaak en daarom zijn ze ideaal voor gerechten als voor sauzen of ovenschotels.

Aubergines zijn prima te grillen en daarna in een (pasta)salade te verwerken. Met wat citroensap, (goede) olijfolie, feta, andere groente/kruiden naar smaak en knoflook smaken ze hartstikke lekker.

Je kunt aubergines ook goed als vervanging van bijvoorbeeld lasagnebladeren gebruiken als je op je koolhydraten of calorieƫn wil letten. Sowieso zijn aubergines door hun stevige textuur en neutrale smaak een favoriet onder de vegetariƫrs en afvallers. Doordat aubergines veel 'body' hebben, kunnen ze pasta of vlees (deels) vervangen.

Ook heel lekker is aubergines frituren! Snijd ze in grote plakken en haal iedere plak door bloem, losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel of vers broodkruim. Bak ze in een koekenpan met olie of boter mooi bruin. Heerlijk in het beroemde recept 'Eggplant Parmesan' of simpeler 'Aubergine met Parmezaan'. Ik ga hier vast nog een keer een eigen recept van online zetten.

Een van mijn favoriete gerechten is de Caponata. Een soort kruising tussen een dikke pastasaus en een warme salade. In dit Siciliaanse gerecht speelt de aubergine de hoofdrol. Heel makkelijk, lekker en betaalbaar. Vooral lekker met ciabatta, of met pasta, of gewoon zo.

Voor 4 personen

1 grote aubergine
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 grote ui
2-3 eetlepels kappertjes
2-3 eetlepels blanke rozijnen
1 blik tomatenblokjes
3 eetlepels ontpitte zwarte olijven
1 (halve) theelepel chilipoeder
1 eetlepel suiker (ongeveer, naar smaak)
2 eetlepels (rode wijn) azijn
Zout en peper
Olijfolie
Paar blaadjes verse basilicum

Verhit olijfolie in een grote plan en bak de paprika, selderij en ui voor een paar minuten tot ze zacht worden. Bij dit gerecht is het belangrijk dat je alles in ongeveer gelijke stukjes snijdt, dat kookt makkelijker! Voeg de aubergine toe met een beetje chilipoeder en bak nog een paar minuutjes. Voeg de tomatenblokjes toe en laat alles ongeveer 20 minuten lekker sudderen. Gooi daarna de rest van de ingredienten (behalve de basilicum) erbij en laat dit even lekker doorgaren. Maak af met zout, peper en basilicum. Enjoy!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten